Handen Nieuws | Hand News

HANDEN in het NIEUWS
19 November, 2007

Geeft Handschrift een blik op je hart?
Handschrift onderzoeker rapporteert over patienten in een kliniek voor hart problemen

Auteur: Anna Salleh - abc.net.au


De vroege tekens van een hartkwaal kunnen in uw handschrift verschijnen, zegt ťťn onderzoeker, een idee dat door anderen met Hand Analyse is vergeleken.

Bevindingen van studie die bij het Engelse 'Poole Hospital' werden uitgevoerd, zijn gepresenteerd op een recente Internationale conferentie in Melbourne van de 'International Graphonomics Society'.

Handschrift onderzoekster Christina Strang heeft het handschrift onderzocht van meer dan 100 mensen (leeftijd: boven de 60), waaronder 61 patiŽnten van de hartkliniek van het Engelse ziekenhuis.

Zij heeft ook het handschrift bestudeerd van 41 mensen bij wie geen hartziekte werd gediagnostiseerd.

the simian line

Strang zegt dat eerdere studies zich hebben gericht op het effect bij het schrijven van neurologische problemen zoals: de ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, en de ziekte van Alzheimer. Christina Strang vond bij de mensen in de hartkliniekgroep een statistisch significant hoger aantal 'rustende punten' dan bij de controlegroep, vooral in de hogere middenstreek van de letters: 'a', 'e' en 'o'.Strang zegt zij de bevindingen voor publicatie heeft voorgelegd, en een vervolg studie is inmiddels in gang gezet.

Ze verteld dat veel onderzoek op dit gebied zeer onwetenschappelijk is geweest, en ze probeert om meer discipline te introduceren.

Maar zij wilde zien of kon een hartziekte zich ook manifesteert in het handschrift. Strang analyseerde uitvergrootte steekproeven van diverse handschrifteigenschappen, met inbegrip van: onderbrekingen in het schrijven, misvormde letter 'o', en de rustende punten (waarbij de pen heel snel tot rust komt, voorbijgaand in het midden van een penslag).
Geloofwaardigheid

Maar sommige onderzoekers verwachten dat het document van Christina Strang niet zal worden gepubliceerd in een Klinisch Tijdschrift:

"I am afraid it does not pass the credibility test" zegt neuropsychiatrist Professor Perminder Sachdev van de University van New South Wales.

Hij zegt er dat problemen zijn met de wijze waarop de deelnemers aan het onderzoek werd geselecteerd. Sachdev vraagt zich ook af welke mogelijke mechanismen de oorzaak kunnen zijn van een verband tussen handschrift en een hartkwaal, en hij verwijt Strange dat ze niet in staat is geweest om een mogelijke verklaring voor haar bevinden aan te reiken.

"Is it that the patients are more tired and therefore pause a lot while writing?" zegt hij.

Dr Karen Stollznow van de Australische Skeptici zegt dat Strang de indruk wekt een verdediger te zijn van "pseudowetenschap" grafologie: "Graphology is the handwriting equivalent of palm reading," zegt Stollznow.


Grafonomie or grafologie?

Dr Stollznow zegt dat er wetenschappelijke benaderingen van handschrift analyse zijn, die kunnen worden aangeduid als 'grafonomie', echter de twee termen worden vaak verward en vaak worden ze afwisselend gebruikt.

"Handwriting production might be affected by some disorders (eg Parkinson's disease) but this is not to say that handwriting style can be an indicator of disease, and specifically heart disease," zegt Stollznow.

"Simply, there isn't any evidence to correlate heart disease with handwriting style, or to suggest that handwriting style can be used to accurately diagnose illness."

the simian line


Strang is nu van plan om met samen te werken met Dr. Andrew McLeod (de senior hartconsulent bij het 'Pool Hospital'), om een veel grotere groep gediagnostiseerde patienten met hartkwaal te testen. Ze verteld dat McLeod in eerste instantie skeptisch was over het idee dat niet neurologische kenmerken zich in het handschrift kunnen manifesteren, echter hij was onder de indruk van de eerste bevindingen van Christina Strang. Nu hoop zij dat de dag nabij is dat een handschrift analyse in een vroeg stadium kan helpen bij het vaststellen van een hartkwaal - zonder dure technieken.


Schrijven tijdens dronkenschap

Ondertussen hebben Australische onderzoekers het effect van alcoholintoxicatie bij het handschrift bestudeerd. Dr. Jim Phillips (Universiteit van Monash) + collega's hebben het effect bestudeerd van drie tot vijf standaarddranken van wodka en sinaasappel in het handschrift van 20 jonge mensen (leeftijd: rond de 20 jaar).

"Their handwriting got larger," zegt Dr. Phillips.

Zijn team heeft vastgesteld dat een bloedalcohol percentage van ongeveer 0,05% van invloed is op de snelheid waarmee de penslagen beginnen en eindigen.

"The acceleration phase seemed to be longer and the deceleration phase seemed to be shorter," zegt Phillips.

Hoewel het geen verassing is dat een paar drankjes problemen veroorzaken bij uw fijn-motorvaardigheden, is er volgens Dr. Phillips zeer weinig onderzoek naar het effect van alcohol op het handschrift. Hij stelt dat de bevindingen een rol kunnen spelen bij forensisch onderzoek, bijvoorbeeld om vast te stellen of iemand 'onder invloed' was bij het ondertekenen van een document.HANDLEZENVind een Handlezer in Nederland!
Vind een Handlezer in BelgiŽ!

Gerelateerde bronnen:
Handschrift geeft blik op je hart
abc.net.au
www.graphonomics.org
Palmtherapy verminder angst bij hart patienten
Medische Hand AnalyseHANDEN IN HET NIEUWS
MEER HAND RESEARCH TOP ITEMS:

Palm Reader Network

Handlezer Netwerk
Grootste Handlezer Netwerk ter wereld! - Handlezers uit 50 landen

Handen in het nieuws

Handen Nieuws
Het laatste nieuws over Handen: door diverse bronnen in de wereld!

Alternative health care

Alternatieve Zorg
Massage, Therapy, Tarot, Numerology, Horoscope, I Ching, Ouija, Colonics,

HANDLEZEN ONDERZOEK | HANDLEZEN CURSUS | HANDLEZEN TOP 100
HANDLEZEN ONLINE | NAGELS & GEZONDHEID

Counter