Handen Nieuws | Hand News

HANDEN in het NIEUWS
4 Oktober, 2007

"Raar-maar-waar":

Vingerafdrukken, Teenafdrukken ... en Staartafdrukken?

Vingeradrukken veroorzaken wrijving.


By BILL SONES & RICH SONES

VRAAG: Wat zit er op de staart van een mens aap? Dat wat wij hoofdzakelijk om dezelfde biologische reden hebben, desalniettemin krijgt de culturele functie het grootste deel van de aandacht? -- St. J. Davis

ANTWOORD: Ook dit zijn dermatoglyfen - beter bekend als "vingerafdrukken" - welke op de palmen van de handen en de zolen van de voeten verschijnen bij vele zoogdieren, zegt Nina Jablonski in Skin: A Natural History.
Bij mensen vertonen deze uiterst kleine dermatoglyfen herkenbare vormen en patronen, zoals: lussen en spiralen. Het zijn de zichtbare openingen van de poriŽn van zweetklieren. Hun unieke vorm, plaats en richting veranderd nooit gedurende het leven. Op basis van een statistische analyse is het vrijwel onmogelijk om op basis van dermatoglyfen iemand verkeerd te identificeren.

Dierkundigen weten dat de evolutionaire functie van "vingerafdrukken" is gericht op het verbeteren van de wrijving om een betere greep van de hand te bevorderen is. Bij primaten, verschijnen de dermatoglyfen niet alleen op de handen en de voeten, maar bij de zogenaamde 'apen van de nieuwe wereld' ook op de onderkant van de staart, welke als soort van "vijfde hand" fungeert bij het slingeren van boomtak naar boomtak.


Aanvullingen van uw webmaster:

* Eigenlijk is dit 'raar maar waar'-nieuws niet echt opzienbarend. Want Harold Cummins & Charles Midlo hebben jaren geleden al uitgebreid verteld over staartafdrukken bij apen, in hun meest bekende werk: Finger prints, palms, and soles (1943) - ook wel bekend als 'De Bijbel van de dermatoglyfen'.

* Wil je meer weten over de vingeradrukken van primaten?
Lees verder over dit fascinerende onderwerp in dit artikel over de overeenkomst tussen de vingerafdruk van mensen en de vingerafdruk van de coala: Fingerprint homoplasy: koalas and humans (1997).HANDLEZENVind een Handlezer in Nederland!

Gerelateerde bronnen:
www.readthehook.com
Evolutionary Handanalysis
Richard Unger presenteerd: 'Lifeprints'


HANDEN IN HET NIEUWS
MEER HAND RESEARCH TOP ITEMS:

Palm Reader Network

Handlezer Netwerk
Grootste Handlezer Netwerk ter wereld! - Handlezers uit 50 landen

Handen in het nieuws

Handen Nieuws
Het laatste nieuws over Handen: door diverse bronnen in de wereld!

Alternative health care

Alternatieve Zorg
Massage, Therapy, Tarot, Numerology, Horoscope, I Ching, Ouija, Colonics,

HANDLEZEN ONDERZOEK | HANDLEZEN CURSUS | HANDLEZEN TOP 100
HANDLEZEN ONLINE | NAGELS & GEZONDHEID

Counter