De opzet voor de vervolgstudie:

LINKSHANDIGHEID & VINGERLENGTE ASYMMETRIEHet betreft een studie naar de vingerlengte verschillen tussen de handen van linkshandige- en rechtshandige familieleden. De aandacht zal worden gericht op familieleden met gemeenschappelijke biologische eigenschappen – bijvoorbeeld: ‘partners’ voldoen hier dus niet aan. Het zou ook erg leuk zijn als het lukt om enkele tweelingen in dit onderzoek te betrekken (waarbij de ene linkshandig is, en de ander rechtshandig).

Onder supervisie van Dr. Jan van Strien zal het onderzoeksmateriaal worden beschreven in de vorm van een publicatie in een nader te bepalen wetenschappelijk tijdschrift.


STAP 1:

Allereerst moet jij of een familielid van jou linkshandig zijn, en moeten jullie beide bereid zijn om aan deze vervolgstudie deel te nemen.

STAP 2:

Van jou en je familielid wordt een scan gemaakt van beide handen. Wanneer je in de buurt van Eindhoven woont, dan kun je contact opnemen met mij en dan maken we een afspraak om de scan’s te maken.
Maar je kunt ook zelfstandig het benodigde onderzoeksmateriaal verzamelen. Wanneer je zelf een (kopie)scanner in huis hebt, dan kun de scan’s zelf maken. Heb je geen scanner dan kun je iemand benaderen die wel een scanner heeft. Zorg er voor dat iedere scan aan de volgende eisen voldoet:

1 - maak van de gehele glasplaat een scan
2 - maak van iedere hand één aparte scan
3 - de handpalm en de vingers moeten plat op de glasplaat liggen
4 - de handpalm (+ de middelvinger) ligt in het verlengde van de onderarm
5 - de duim maakt een hoek van ongeveer 45 graden met de handpalm
6 - gebruik een scan-resolutie van 300 dpi (dermatoglyfen zijn zichtbaar op de scan)
7 - de scan laat het contour zien van de hele hand

(onderstaande scan voldoet aan bovenstaande eisen, wanneer
je op de scan 'clickt' kun je zelfs de dermatoglyfen zien)STAP 3:

Vervolgens is het de bedoeling dat jij en jouw familielid de ‘vragenlijst handvoorkeur’ (van Strien, 2002) invullen - deze vragenlijst bestaat uit 10 uitspraken waarmee kan worden bepaald in welke mate jullie beide rechts- en linkshandig zijn.


Help je mee?


(wil je helpen met het verzamelen van materiaal, of
heb je vragen: laat het mij even weten via: e-mail)


Counter