Handen Nieuws | Hand News

HANDEN in het NIEUWS
7 November, 2007

Bespreking over de hand [Talk to the hand]
Wie doet het onderzoek naar de lengte van de vingers?

Marc AbrahamsWij zijn beland in het tijdperk van het onderzoek naar vingers. Vorige week hebben we het werk besproken van Professor John Thomas Manning van de Universiteit van Centraal Lancashire, DE leidende figuur in het onderzoek van de 'digit ratio'. Deze keren kijken we naar andere personen die van invloed zijn in het onderzoek van de 'digit ratio'. Net als John T. Manning, zijn deze personen specialisten in het onderzoeken van de lengte verhouding tussen de wijsvinger en de ringvinger. Zij noemen dit ook wel de "2D:4D ratio".

Emma Nelson, een afgestudeerde studente die soms met Manning samenwerkt, is begonnen met een reeks onderzoeken die betrekking hebben op de 'digit ratio'. Zij onderzoekt o.a. de 2D:4D verhouding van handafdrukken die zijn aangetroffen oude grot muren. Nelson hoopt dat het 2D:4D onderzoek zal aanton of de handen toe behoorden aan mannen of vrouwen. In een ander onderzoek gebruikt zij de vinger-lengte verhouding om de grootte van de testikels en de dominantie hierarchie in een groep gevangen Chimpansees beter te leren begrijpen.

Martin Voracek van de Universiteit van Wenen toont een grote interesse voor het bestuderen van de vingers. Hij werkt samen met Manning, en doet ook onafhankelijk onderzoek.

Voracek en Manning hebben onlangs gerapporteerd dat, het meten van de 'digit ratio' bij mannen, een indicatie geeft voor het aantal seksuele partners dat hij zou hebben. Maar zij merken hierbij op dit enkel werkt voor heterosexuele mensen. En tot dusver hebben zij het onderzoek slechts toegepast op mensen uit Oostenrijk. Voracek en Manning hebben ook een onderzoek gepubliceerd over de 'onvermijdelijke' vraag in het hoeverre er een verband bestaat tussen de lengte van de vingers en ... de lengte van de penis. Ja, zij zeggen: dat dit verband inderdaad bestaat.

Samen met collega's heeft Voracek ook een andere studie verricht in hoeverre er een relatie bestaat tussen de '2D:4D ratio' en de prestaties van geoefende schermers.

Ondertussen, is ook S. Marc Breedlove - een professor in de neurowetenschappen aan de Universiteit van de staat Michigan - een fenomeen geworden in het '2D:4D ratio' onderzoek. In 2000 verscheen zijn studie 'vinger-Lengte Verhoudingen en Sexuele Voorkeur' in het tijdschrift Nature. Dit artikel bevat een handige grafiek die erg tot de verbeelding spreekt. De lezer kan in deze grafie zien dat gemiddeld, homosexuele- en heterosexuele vrouwen een verschillende '2D-4D ratio' hebben - en homosexuele- en heterosexuele mannen hebben gemiddelde ook een verschillende '2D-4D ratio'. Merkwaardig genoeg is dit onderscheid zichtbaar bij ofwel de rechterhand danwel de linkerhand, maar niet bij beide.

Breedlove deed 2 jaar later nog enkele meer specifieke ontdekkingen. Samen met diverse collega's publiceerde hij een onderzoek onder de titel: Differences in Finger-length Ratios Between Self-identified "Butch" and "Femme" Lesbians. Hun bevindingen kunnen als volgt worden samengevat: "We surveyed individuals from a gay pride street fair and found that lesbians who identified themselves as 'butch' had a significantly smaller 2D:4D than did those who identified themselves as 'femme'."

Mark Brosnan, een psychologie onderzoek aan de Universiteit van Bath, staat ook wel bekend als de meest beruchte onderzoeker van de 'digit ratio'. Hij bestudeerde de vingers van 100 collega's bij zijn universiteit, en meldde een significant verschil in de 'digit ratio' tussen de leraren van de exacte wetenschappen en de leraren in het onderwijs of de sociale wetenschappen. Niemand heeft het aangedurft om de onderzoeksresultaten te betwisten.


Marc Abrahams is redacteur bij het tijdschrift Annals of Improbable Research
en organisator van de Ig Nobel PrijsDIGIT RATIO NEWS | 2D : 4D NEWS | FINGER RATIO NEWSHANDLEZENVind een Handlezer in Nederland!

Gerelateerde bronnen:
Talk to the Hand at The Guardian
Double Digits
Leg een Vinger op het succes van Sporters
Geef de Vinger aan de wetenschap
Finger Length (2D:4D) moderates the impact of an aggressive music video on aggression
Length of Fingers show how 7-year-old children will do at maths or English


HAND IN HET NIEUWS
MORE HAND RESEARCH TOP ITEMS:

Hand news

Hands in the News
The latest news about Hands: reported from various sources in the world!

Palm Reader Network

Palm Reader Network
The biggest Palm Reader Network on earth! - incl. Palmists from 50 countries

Alternative health care

Alternative Health Care
Massage, Therapy, Tarot, Numerology, Horoscope, I Ching, Ouija, Colonics,

PALM READING RESEARCH | PALM READING COURSE | PALMISTRY TOP 100
PALMISTRY READINGS | NAILS & YOUR HEALTH

Counter